Zelfhulp

Slapen

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.

Uitleg

Je kunt op een actieve of op een rustige manier ontspannen.

Stresshormonen
Slecht slapen gaat vaak samen met het ervaren van spanning, zowel overdag als voor het naar bed gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat slechte slapers een verhoogd niveau van stresshormonen (adrenaline en cortisol) in hun bloed hebben.

Afbouwen
Ontspanning is een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen slapen. Op het moment dat je lichamelijk en geestelijk ontspannen bent, val je gemakkelijker in slaap en slaap je makkelijker door. Bouw daarom de dag af met dingen die je ontspanning geven. Ga niet tot ’s avonds laat door met werken op de computer, I-pad of smart phone. Probeer ook (te) spannende tv-programma’s te mijden en voer (lastige) telefoongesprekken niet 's avonds laat.

Rustmomenten inbouwen
Hoe hoger de spanning oploopt, hoe lastiger het wordt om weer tot ontspanning te komen. Het is dan ook goed om gedurende de dag rustmomenten in te bouwen. Als je de hele dag doorgaat zonder dat er rustmomenten zijn, is het moeilijker om helemaal te ontspannen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Even de tijd nemen om rustig iets te drinken of een praatje te maken kan daarbij al helpen. Een wandeling in je middagpauze of luisteren naar muziek. Korte momenten waarop je even tot rust komt en waardoor je jouw energie beter over de dag kunt verdelen.

Bewegen of een boek?
Er zijn vele manieren waarop je kunt ontspannen. Voor de één kan bewegen heel ontspannend zijn. Denk aan wandelen, fietsen of een andere sportactiviteit. Daarmee breek je een teveel aan stresshormonen af. Anderen ontspannen meer door iets rustigs te doen, zoals het lezen van een boek, een warm bad en luisteren naar muziek. Maar ook activiteiten als yoga, mindfullness, saunabezoek en meditatie werken ontspannend. Hiermee zorg je dat er minder stresshormonen worden aangemaakt.

Ontspanningsoefeningen kunnen helpen als je het moeilijk vindt om te ontspannen of niet goed weet hoe je het moet aanpakken. In de volgende oefening ga je hiermee aan de slag.