Zelfhulp

Intimiteit en seksualiteit

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.

Uitleg

Hoe ga je om met verandering in je seksuele leven? Bekijk de video van Nicole waarin zij uitleg geeft over de overgang en seksualiteit.

Positieve aandacht
Het grootste misverstand is dat zin in seks vanzelf ontstaat. Zin vloeit voort uit positieve aandacht voor jezelf en voor elkaar of uit erotische prikkels. Ook bij seksualiteit gaat het er enerzijds om met je aandacht bij jezelf te zijn en anderzijds om contact te maken met je partner. Respect voor elkaars verschillen is belangrijk. Door aan elkaar te laten weten wat je behoeften zijn, kun je die op elkaar afstemmen. Of door te achterhalen door soloseks (masturberen) op welke manier jij opgewonden raakt.

Medicatie zoals de anticonceptiepil en antidepressiva kunnen lustgevoelens doen afnemen Vooral als er veranderingen optreden in seksuele behoeften, is het belangrijk om je partner daarvan op de hoogte te stellen. Zo voorkom je verkeerde veronderstellingen of verwachtingen.

Ken jezelf
Intimiteit begint bij jezelf: ken jij je eigen verlangens? Wat zou jij graag willen? Wat maakt je blij? Wat geeft je verbondenheid; met jezelf, met je partner?