Zelfhulp

Omgaan met stress

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.

Terugblik

Door erover te praten wordt de overgang een normaal gespreksonderwerp.

Wat hebben we besproken?

Stress en de overgang gaan vaak hand in hand. Krijg je van de overgang stress gerelateerde klachten zoals boosheid, verdriet, vergeetachtigheid en concentratieproblemen? Of nemen je overgangsklachten toe als gevolg van stress, zoals meer en heftigere opvliegers, slechter slapen en moeheid? Zeer waarschijnlijk herken je beide voorbeelden. Duidelijk is dat stress je extra kwetsbaar maakt gedurende de overgang.

Wat heb je gedaan?

Je hebt in dit onderdeel je eigen stress-symptomen leren herkennen. Je hebt verschillende oefeningen aangereikt gekregen om je te helpen ontspannen. Daarnaast ben je aan de slag gegaan met het voeren van gesprekken over de overgang, zodat je meer kans hebt op erkenning van de mensen om je heen.

Vervolg?

praten over de overgangBelangrijk is dat je alert blijft op de signalen die je lichaam je geeft en dat je tijd neemt voor ontspanning. De overgang is een fase in je leven en door er regelmatig even bij stil te staan, neem je jezelf serieus. Uiteraard kun je ook altijd voor advies en coaching hulplijnen, zoals een overgangsconsulent, inschakelen.

  • Heeft dit onderdeel je geholpen?
  • JA
  • NEE