Zelfhulp

Jij en je omgeving

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.

Uitleg

Merk jij bij jezelf dat je emoties een eigen leven gaan "leiden" en dat je anders reageert dan voorheen? 

Ongezellig of zomaar boos?
Van een beetje geïrriteerd tot heftige woede uitbarstingen. In de periode van de overgang kan dit je zomaar overvallen. Je snapt jezelf soms niet meer en ook je gezin lijkt je niet meer te begrijpen. Hoe komt het dat je zomaar 'explodeert' tegen de mensen om wie je geeft? Waarom kun je opeens een 'draak' zijn tegen je collega's?

De hormonen en alle lichamelijke verandering die tijdens de overgang gaande zijn, zijn de aanstichters. De aanmaak van je neurotransmitters (de boodschapper-hormonen in je hersenen) raakt uit balans. Afhankelijk van de mate van de disbalans kan dit klachten geven zoals concentratieproblemen, angst en paniek. Dit is een aanslag op je relativeringsvermogen, waardoor je uit de bocht kan vliegen. De voor jou en je omgeving nieuwe, niet altijd even prettige uitingen, kunnen zorgen voor spanning in je gezin of op je werk.

Het is belangrijk om jezelf te realiseren dat dit (meestal) tijdelijk is. Natuurlijk kun je niet alle vervelende buien en slechte gewoontes toeschrijven aan de overgang. Ruzie en onbegrip horen nu eenmaal ook gewoon bij het leven.

Mijn overgang en mijn omgeving
De gedragsveranderingen als gevolg van de overgang kunnen heel wisselend zijn in soort en hevigheid. Relaties kunnen daardoor behoorlijk onder druk komen te staan. Zijn de mensen uit jouw directe omgeving op de hoogte van de klachten en slechte gewoontes die horen bij de overgang? Dat kan namelijk enorm schelen: begrip doet een hele hoop. Dan kun je er ook gemakkelijker over praten. Zodat ze ook snappen door welk proces jij heen gaat en wat dat met je doet.