Zelfhulp

Een passende leefstijl

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.

Uitleg

Sporten en dagelijks bewegen

Het is in elke fase van je leven goed om te zorgen voor voldoende dagelijkse lichaamsbeweging. Dat kan in de vorm van sportbeoefening, maar ook door te wandelen of de fiets te pakken in plaats van de auto. Of je kan de trap nemen in plaats van de lift. Bewegen in de buitenlucht is het meest gezond!

In de overgang is het extra belangrijk om te sporten en te bewegen. Je merkt misschien dat je lichaam verandert en je op andere plekken vet vasthoudt. Of misschien merk je dat jij je buikje niet zo snel meer weg krijgt als vroeger. Ook lijkt bewegen en sporten soms lastiger te worden, omdat je last krijgt van stijve en stramme spieren. Of omdat je meer last hebt van moeheid, of van sombere stemmingen.

Nu is het tijd om letterlijk in beweging te komen. Ga op zoek naar wat bij jou past. Denk aan wandelen, fietsen, yoga, zwemmen of dansen. Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken dat je deze nieuwe gewoonte ook volhoudt, is het belangrijk dat je iets kiest waar je ook echt van geniet! Bedenk dat stofzuigen en andere huishoudelijke werkzaamheden ook meetellen.

Bewegen is een belangrijke factor bij het voorkómen van hart- en vaatziekten, osteoporose, borstkanker, darmkanker en depressie, daar zijn deskundigen het wel over eens. Het blijft de kunst om jezelf te motiveren. Lukt het jou om voldoende te bewegen?

Zorg voor voldoende beweging maar ook voor humor!
Endorfine is een hormoon dat vrij komt bij veel lichaamsbeweging. Endorfine is een soort natuurlijke pijnstiller die uitstekend werkt tegen stress. Maar wist je dat endorfine ook vrij komt bij lachen? Wanneer je 10 seconden lacht, maak je evenveel endorfine aan als wanneer je 10 minuten matig intensief beweegt. In theorie kun je je opvliegers dus niet alleen wegsporten, maar ook weglachen…Waar word jij blij van?

STOP met roken!

Het roken van sigaretten verhoogt het risico op een vervroegde overgang. Hoe dat precies komt is niet duidelijk. Het vermoeden bestaat dat roken de gunstige invloed van de vrouwelijke hormonen uit de eierstokken te niet doet. Hoe vroeger een vrouw in de overgang komt, hoe korter ze kan profiteren van de beschermende werking van haar vrouwelijke hormonen.

De top 3 van doodsoorzaken bij vrouwen die roken zijn, longkanker, hartziekten en chronische longaandoeningen. Andere gevolgen van roken zijn:
1. verhoogd risico op andere kankersoorten, zoals van de mond- en keelholte, stembanden, slokdarm alvleesklier, nieren, blaas en baarmoederhals;
2. minder opbouw van gezonde botten, versnelde botafbraak met meer kans op botbreuken;
3. minder goede weerstand van het mondslijmvlies tegen bacteriën;
4. in de overgang ervaren rokers meer hinder van opvliegers en nachtzweten - hoe meer er gerookt wordt, hoe heviger deze klachten zijn.

De risico’s kunnen ook weer afnemen als je stopt met roken.
De schadelijke gevolgen treffen jonge vrouwen meer dan vrouwen na de overgangsleeftijd. Een vrouw die begint met roken binnen 5 jaar na haar eerste menstruatie loopt dan al een verhoogd risico op borstkanker. Uit onderzoeken blijkt ook, dat een hoger aantal gerookte sigaretten in de jaren voordat een vrouw in de overgang komt, een hoger risico op borstkanker geeft.

Het devies voor vrouwen in de overgang die roken is: het is NU het moment om echt te stoppen. Heb je daarbij hulp nodig? Schakel die dan in. Kijk wat het beste bij je past. Vaak bieden werkgevers ook stopcursussen aan. Maak er gebruik van.

Aandacht voor gezonde voeding

Het is algemeen bekend dat vrouwen met een gezonde leefstijl gemiddeld minder overgangsklachten hebben dan vrouwen met een ongezonde leefstijl. Gezonde voeding met veel groenten (400 gram per dag) en vis (3 x per week) kan een positief effect hebben ten opzichte van een voeding met veel koolhydraten en suikers.

Kies bijvoorbeeld voor verse groenten, fruit, noten, peulvrachten, soja, zaden, yoghurt en verse vis. Vermijdt zoveel mogelijk eten waar conserveringsmiddelen en smaakversterkers, koolhydraten, (verzadigde dierlijke) vetten, zout  en/of suikers  aan toe zijn gevoegd. Wees matig met koek, snoep, alcohol, koffie, zwarte thee en pittige specerijen. Dit soort producten werken tijdens de overgang extra verstorend.