Zelfhulp

Omgaan met stress

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.
middel
nadenk

Oefening 1: Hoe herken je hoge cortisol waarden?

Bedenk of je van onderstaande zaken de afgelopen 3 maanden meer dan normaal last hebt gehad.

Slecht slapen

Vaker ziek

Meer behoefte aan suikers

Verlaagd libido

Negatieve stemming

Gewichtstoename

Maag- en darmklachten

Heb je vier of meer keer ja gezegd? Dan is de kans groot dat je lichaam te veel stresshormonen aanmaakt. Zie hieronder op welke manier cortisol invloed heeft op bovenstaande klachten.

Slecht slapen
Normaal zakt het cortisolgehalte ’s nachts waardoor je tot rust kunt komen. Wanneer deze waardes constant te hoog zijn gebeurt dit echter niet. Het gevolg is dat vaak wakker wordt of slecht in slaap kan vallen.

Vaker ziek
Cortisol zorgt ervoor dat lichaamsfuncties die niet nuttig zijn tijdens een vecht-of-vluchtreactie op een laag pitje worden gezet. Een voorbeeld hiervan is het afweersysteem Door een hoge cortisolwaarde ben je dan ook een stuk vatbaarder om ziek te worden.

Meer behoefte aan suikers
Cortisol zorgt dat er in korte tijd veel energie vrij gemaakt kan worden in het lichaam. Hierdoor heb je bij hoge cortisolwaardes meer trek in (snelle) suikers. Als je te veel suiker eet, schommelt de bloedsuikerspiegel waardoor je steeds opnieuw behoefte hebt aan suikers.

Verlaagd libido
Over het algemeen onderdrukt cortisol de seks-hormonen, wat zorgt voor een beduidend lager libido, geen zin meer in seks.

Negatieve stemming
De productie van serotonine (feel-good hormoon) wordt onderdrukt door cortisol. Doordat deze stof het humeur regelt, kan een laag serotoninegehalte je een negatieve stemming geven. Hierdoor kun je somber en zelfs depressief worden.

Gewichtstoename
Cortisol wordt ook direct in verband gebracht met overgewicht en obesitas. Cortisol bevordert namelijk de opslag van glucose als lichaamsvet, en dan speciaal in de buikstreek. Dit wordt ook wel het visceraal vet genoemd. Deze vorm van vet ligt onder de buikspieren, rondom de organen.

Maag- en darmklachten
Je maag en darmen zijn heel gevoelig voor het stresshormoon cortisol. klachten zoals misselijkheid, diaree, brandend maagzuur, obstipatie en buikpijn kunnen ontstaan bij langdurige stress