Zelfhulp

Waar sta ik in de overgang?

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.
middel
nadenk

Oefening 1: Wat zijn mijn belangrijkste klachten?

Bekijk de volgende vragen als je klachten hebt en jij je afvraagt of deze met de overgang te maken kunnen hebben. Waarin herken jij je het meest?

› Je bent nog geen 40 maar ervaart wel diverse klachten

Er kan sprake zijn van een vroegtijdige overgang. In het volgende onderdeel ga je inventariseren van welke klachten je het meest last hebt. Je kan altijd je huisarts raadplegen als je extra informatie wil of wil bekijken wat de opties zijn om je lichamelijke klachten te verminderen.

› Je bent tussen de 40 en 55 jaar oud en ervaart klachten

Je bent waarschijnlijk in de overgang. In het volgende onderdeel ga je inventariseren van welke klachten je het meest last hebt.

› Je menstrueert nog maar ervaart ook vervelende klachten

Je zit waarschijnlijk in de pre menopauzale fase. In het volgende onderdeel ga je inventariseren van welke klachten je het meest last hebt. Je kan altijd je huisarts raadplegen als je extra informatie wil of wil bekijken wat de opties zijn om je lichamelijke klachten te verminderen.

› Je hebt al meer dan 1 jaar niet meer gemenstrueerd en hebt klachten

Je zit waarschijnlijk in de post menopauzale fase. In het volgende onderdeel ga je inventariseren van welke klachten je het meest last hebt. Je kan altijd je huisarts raadplegen als je extra informatie wil of wil bekijken wat de opties zijn om je lichamelijke klachten te verminderen.

Welke klachten herken je?

Geef aan welke klachten je bij jezelf herkend. Zet ze in de juiste kolom: klacht of geen klacht? Mis je klachten die jij ervaart in de lijst, dan kan je die zelf nog toevoegen en in de juiste kolom slepen.

Opvliegers
Slecht slapen
Stemmingswisselingen
Somber/depressief
Pijnlijke gewrichten en stijfheid
Geen zin in seks
Hoofdpijn
Overmatig zweten
Paniek of angst aanvallen
Concentratieproblemen
Vergeetachtigheid
Onregelmatige menstruatie / heftig vloeien
KLACHT
GEEN KLACHT

Aan de slag met je klachten!

Zet de klachten in de kolom KLACHT in de volgorde van 'meest last van' naar 'minder last van'.

Ga eerst met de meest vervelende klachten aan de slag en bedenk dat je niet alles tegelijk aan kan pakken.

Heb je voornamelijk last van lichamelijke klachten, ga dan naar het onderdeel een passende leefstijl. Heb je voornamelijk last van vermoeidheid en stress, ga dan naar het onderdeel omgaan met stress en/of slapen.

Hebben jouw klachten effect op jouw directe omgeving en/of je werk? Ga dan naar het onderdeel jij en je omgeving en/of naar het onderdeel overgang en werkvermogen.

Heb je voornamelijk last van problemen op het gebied van seksualiteit en intimiteit? Dan kun je daarmee aan de slag gaan bij het onderdeel intimiteit en seksualiteit.