Zelfhulp

Omgaan met stress

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.

Uitleg

Omgaan met stress

Zodra je stress of frustratie ervaart, maakt je lichaam stresshormonen, cortisol, aan. Deze hormonen zorgen dat er veel energie vrijgemaakt wordt om te kunnen vluchten of vechten.
Een te hoog cortisolgehalte (lees stress) zorgt dat je lichaam energie opslaat als buikvet. Buikvet dat je lastig kwijtraakt, tenzij je je hormonen weer in balans brengt. Cortisol tast ook je gelukshormoon serotonine aan, waardoor je je somber of depressief kunt voelen. Cortisol zorgt er ook voor dat je slechter slaapt, want het voorkomt de goede werking van het slaaphormoon melatonine. Te veel cortisol tast je gezondheid en vitaliteit aan.
Vrouwen zijn over het algemeen gewend om gewoon door te gaan. Als ze al weten dat ze in de overgang zijn, schenken ze er vaak weinig aandacht aan in de veronderstelling dat het vanzelf weer overgaat. Uiteindelijk is dat ook zo. Maar de periode van de overgang kan een stuk aangenamer zijn als je je ervaringen en gevoelens kan delen, waardoor je meer erkenning en herkenning voor je symptomen ervaart.

Denk na wat je met je gesprek wil bereiken. Wil je bijvoorbeeld dat iemand meer informatie krijgt over de overgang? Wil je begrip (of steun) voor de klachten waar je mee worstelt? Of wil je weten of andere vrouwen overgangsklachten hebben en hoe ze dat ervaren? Mischien wil je vooral praktische tips over ‘wat kan helpen’. Bedenk voor jezelf wat jij met het gesprek wil bereiken.

Wil je weten hoe je de overgang bespreekbaar kan maken? Bekijk dan de uitleg en doe de oefening.

Vergeetachtigheid, stemmingswisselingen, somberheid en stress kunnen door je partner, collega’s, vriendinnen en buurvrouwen verkeerd begrepen worden als ze niet weten dat je in de overgang bent. Daarom is het goed om de overgang en de symptomen die erbij kunnen horen te bespreken. Dan kun je bijvoorbeeld uitleggen dat je humeur nogal wisselend kan zijn. Dat je soms 'een hoofd vol watten hebt' of je niet kunt concentreren en vergeetachtig(er) bent.

Erkenning?

Hoog tijd dus dat er meer aandacht komt voor de overgang, want we kunnen er gewoonweg niet omheen. De oplossing ligt voor een groot deel bij ons zelf; lees erover, praat erover en trek je plan. Vertel over jezelf en jouw ervaringen. Je zal merken dat er veel kennis voorhanden is en dat andere daardoor ook misschien hun verhaal vertellen. Geef ook aan wat jij nodig hebt als je het zwaar hebt.