Zelfhulp

Geïnformeerd en bewust door de overgang

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.

Uitleg

Alle vrouwen moeten de overgang doormaken

De overgang is een levensfase vol veranderingen die alle vrouwen doormaken. Het is de periode waarbij de vruchtbaarheid van een vrouw afgebouwd wordt. De overgang is een natuurlijk proces en laat zich niet stoppen of uitstellen.
Aan de ene kant is de overgang een lichamelijke verandering, van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Aan de andere kant is er sprake van een psychische verandering, de overgang naar een nieuwe fase in je leven. De overgang kan dus ook een emotionele fase zijn met levensvragen als: wat heb ik gedaan met mijn leven en wat wil ik (verder nog)?

Klachten
De typische symptomen van de overgang zijn opvliegers en nachtzweten. Deze worden goed herkend als horend bij de overgang. Dan zijn er nog een heleboel andere symptomen die minder snel worden toegeschreven aan de overgang. Dat noemen ze ook wel atypisch. Deze klachten zijn: spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn, haaruitval, angstig worden, vergeetachtigheid, somberheid, slecht slapen en nog veel meer. In totaal zijn er wel 50 symptomen. Je kunt ze naast of achter elkaar ervaren. Een vijfde van de vrouwen ervaart nauwelijks tot geen symptomen, vier van elke vijf vrouwen wel. Je bent dus niet de enige!