Zelfhulp

Een passende leefstijl

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.
lang
schrijf

Oefening deel 1: Weet wat je eet

Sta eens stil bij wat je allemaal eet.

Bepaalde voeding kan overgangsklachten doen toenemen en andere voeding kan er juist voor zorgen dat klachten afnemen.

› Voedingsmiddelen die overgangsklachten kunnen verergeren

Dranken: Alcoholische dranken, thee (behalve kruidenthee), cafeïne (koffie en energydranken), frisdrank. 

Chocolade, suiker

Pittig en gekruid voedsel

Conserveringsmiddelen

Wit meel en voorbewerkt voedsel

Zout (teveel)

Zure vruchten

 

› Algemeen aanbevolen voeding tijdens de overgang

Water: Dit helpt o.a. om voedingsstoffen snel(ler) af te voeren en houdt de lichaamstemperatuur op peil. Water heeft vooral ook een positief effect op spier- en gewrichtsklachten en stemmingswisselingen. Drink minimaal 1.5 liter water per dag.

Overige dranken: Druivensap, groene thee, saliethee,

Groenten: Boontjes, paprika, broccoli, linzen, uien, selderij, alfalfa, tuinkers, postelein en spinazie.

Fruit: Appels, rood fruit, cranberries, veenbessen, abrikoos en dadels.

Graanproducten: Volkorenbrood, zemelen, haver(mout), tarwekiemen, gerst en volle granen zijn goed. 

Peulvruchten: Groene bonen, kikkererwten en bruine bonen. Sojabonen (gedroogd) en erwten (gedroogd)

Noten en zaden: Amandelen, walnoten en pistachenoten. Lijnzaad, pindanoten (geroosterd), pecannoten en sesamzaad.

Vette vis: Makreel, zalm, paling, sardienen en tonijn. 

Olie: Lijnzaadolie, hennepolie, walnotenolie, koolzaadolie, tarwekiemolie, sojaolie, olijfolie.

Zuivel:  (soja) melk en kaas (let op met verzadigde vetten en dierlijke eiwitten).

Overig: Soja (tofu) en olijven zijn aan te bevelen. Vitamine D3 bevorderd de calciumopname. Calcium is van belang bij mineralentransport.

 

Bekijk beide lijsten. Kies minimaal 2 producten uit elke lijst: dus 2 voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze de klachten kunnen verergeren en 2 uit de lijst waarvan wordt gezegd dat ze de klachten verminderen.

Laat de komende week de producten weg uit je eetpatroon die klachten kunnen verergeren en voeg de producten toe aan je voeding die aanbevolen worden. Hou een dagboek bij en noteer of je veranderingen bemerkt.

Voedingsmiddelen die je laat staan de komende week
Voedingsmiddelen die je aan je eetpatroon toevoegt

Hou een dagboek bij en noteer of je veranderingen bemerkt. Wat zijn je conclusies na een week?

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag

Mogelijk is een week niet voldoende. Ga dus de komende tijd verder met zoeken en uitproberen van voedingsmiddelen die mogelijk een positief effect hebben op het verminderen van je klachten.

Tip: kijk voor recepten op internet (google op vrouwen in de overgang en gezonde voeding) of zoek speciale kookboeken op, bv. Koken zonder opvliegers van Marilyn Glenville.